Med speciallånet Hypotekspension kunde Jan Klingsell renovera huset på Ljusterö.

Jan kunde med hjälp av lånet från Hypotekspension renovera sitt hus på Ljusterö.

Huset på Ljusterö andas av snickarglädje. Jan Klingsell utstrålar också glädje inför sin villa, men så är han en pensionerad snickare.

Även som aktiv senior snickrar Jan. Större ingrepp låter han dock andra göra. Det kan innebära stora – och oförutsedda – utgifter. Indragningen av kommunalt vatten till exempel.

– Det kostade ju jättemycket! Jag minns att jag tänkte: ”Var ska jag få alla de pengarna ifrån?”

Med Hypotekspension kunde jag låna på huset utan att månadsutgifterna höjdes – och samtidigt bo kvar! Det är lite som att plocka ut värdeökningen i förskott.

Banken sa nej till bolån

Jan Klingsell gick först till sin bank för att ansöka om ett vanligt bolån.

– De sa nej. Trots att jag var en trogen kund. Jag hade en balanserad ekonomi. Dessutom alltid skött betalningarna. Pensionen var inte så stor, men jag hade huset! Det är ju värt en hel del. Det argumentet lyssnade inte banken på.

Jan fick gå hem igen, till huset, tryggheten sen 15 år. Vad skulle han göra nu? Det kommunala vattnet måste han ju dra in. Sälja? Nej, han ville ju bo kvar!

– Jag var verkligen förvånad över att huset inte kunde fungera som säkerhet. Jag har alltid sett det som en slags pensionsförsäkring, säger Jan Klingsell.

Snickarglädje - Huset fick ett lyft efter renoveringen.
Äntligen någon som förstår hur det är att ha ett boende som är värt en hel del, men att man kanske inte har en så hög pension.

Jan såg lösningen

Så minns Jan hur han såg en annons i morgontidningen. Annonsen var från Svensk Hypotekspension. Den berättade om möjligheten för pensionärer som äger sitt hem att belåna sin bostad och betala ränteutgifterna när bostaden säljs.

– Äntligen någon som förstår hur det är att ha ett boende som är värt en hel del, men att man kanske inte har en så hög pension. Med Hypotekspension kunde jag låna på huset utan att vardagsutgifterna höjdes – och samtidigt bo kvar! Det är lite som att plocka ut värdeökningen i förskott, säger den pensionerade snickaren.

Amorteringsfritt speciallån

Hemligheten bakom att vardagsutgifterna inte höjs är enkel: Hypotekspension är ett amorteringsfritt speciallån för personer över 60 år som äger sitt boende. Räntan betalas först när huset säljs. Det innebär att Jan Klingsell kan bo kvar i sitt hem så länge han lever.

– Räntan är lite högre än vid vanliga bolån. Men å andra sidan får ju ut pengar här och nu – och kan ändå bo kvar i mitt hus som jag snickrat så mycket på.

En vardag med mer tid för barnen

Pengarna Jan fick ut från Hypotekspension täckte indragningen av vattnet. De räckte även till att bättra på trädgården och garaget.

– Nu har jag både tid och råd att hjälpa barnen. Det är roligt, även för dem, säger Jan och skrattar. Snickarglädje var ordet.