Ett stenkast från Avenyn bor Christer och Eva-Marie Lindbom i sin lägenhet på första plan. Att bo så nära Avenyn, eller ”mitt i smeten” som Christer uttrycker det, ger närhet till det mesta, menar Christer.

Christer och Eva-Marie tog lånet hos Hypotekspension framförallt för att skaffa sig en större trygghet i tillvaron.

– Ja, nu har vi haft den här lägenheten länge. 33 år i september, faktiskt. Och nu, när vi båda är pensionärer är det skönt att ha nära till allt som finns när man bor mitt i stan. När man har bott någonstans i över 30 år så är man ju otroligt rotad där och vi trivs superbra här hemma, berättar Christer Lindbom.

I slutet av 2018 bestämde sig Christer och Eva-Marie att ta ut ett lån från Svensk Hypotekspension, efter att ha sett en reklamfilm på TV. Hypotekspension är en typ av speciallån anpassat för den över 60 år som vill belåna ett hus eller lägenhet där det inte finns några större lån sedan tidigare på. Lånet, för Christer och Eva-Marie handlade framförallt om att skaffa sig en större trygghet i tillvaron. En trygghet som skänkt större ekonomisk frihet om det är så att någonting skulle hända.

Vi lever på ungefär som vanligt, men med en mycket tryggare känsla i bröstet.

– Vi har ju inga barn som ärver av oss, utan det är ju till för att säkra oss två emellan kan man säga. Och så har vi ju släktingar vi kan testamentera till också. Lånet och räntan, det betalas tillbaka först då lägenheten säljs, eller om vi båda har gått bort. Vi löper ju ingen som helst risk att förlora lägenheten, den saken är säker, berättar Eva-Marie, när Christer fyller i:

– För oss var det inte ett alternativ att flytta. Vi tycker om att ha närheten till allt. Lite speciellt ändå eftersom det är så nära Avenyn, men ändå så lugnt.

Lika bra att ha det nu. Inte för att leva loppan utan mest för att känna den trygghet som finns i att leva sitt liv precis som man vill.

Både Christer och Eva-Marie tycker det är viktigt att kunna unna sig något på ålderns höst.

– Det handlar ju inte bara om att ha pengar för att kunna köpa saker. Pengar är framtiden och trygghet. Grejen med Svensk Hypotekspension är ju att det känns bara bra. Vi har fått möjlighet att nyttja det kapital som suttit i lägenhetens väggar.

Vad gjorde ni förra året som ni inte skulle gjort annars?

– Vi lever på ungefär som vanligt, men med en mycket tryggare känsla i bröstet. Man får ändå inget med sig när man lägger näsan i vädret, så det lika bra att ha det nu. Inte för att leva loppan utan mest för att känna den trygghet som finns i att leva sitt liv precis som man vill, avslutar Christer.

Text: Karin Wallén