Frågor & Svar

Vi tror på personliga relationer. Du kan alltid ringa eller träffa oss för att få svar. Men för att göra det enkelt har vi här samlat svar på populära frågor. Spar tid och titta här först. Vill du veta mer, välkommen att kontakta oss.

Inför beslutet att ta ut Hypotekspension
Vilka avgifter medför en Hypotekspension?
En uppläggningsavgift på f.n. 1 850 kronor och en årlig aviseringsavgift på f.n. 190 kronor. Eventuell värderingskostnad tillkommer samt avgifter till Lantmäteriet om du behöver ta ut nya pantbrev på huset.
Vilka försäkringar behöver jag ha?
Villor och fritidshus måste vara försäkrade med en VillaHemförsäkring. Försäkringsskyddet ska även innefatta avtal om regelbunden besiktning av fastigheten samt försäkring mot äkta hussvamp och fukt. För bostadsrätter krävs en försäkring med bostadsrättstillägg.
Hur lång tid tar det innan jag har pengarna?
Från det att vi har din ansökan brukar det ta cirka tre till fem veckor.
Det låter för bra för att vara sant, vad är haken?
Att ta ut kapitalfrigöringskrediten Hypotekspension innebär givetvis att du konsumerar en del av din förmögenhet och det blir mindre kvar till de efterlevande.
Måste jag byta bank eller öppna nytt konto?
Nej, du behåller dina gamla bankkontakter. Vi sätter in pengarna på det konto som du anvisar.
Får jag behålla mitt bostadstillägg?
Om du får bostadstillägg kan det påverkas av att du tar ut en Hypotekspension. Ta kontakt med Pensionsmyndigheten så får du veta vad som gäller för dig.
När du har tagit ut Hypotekspension
Kan jag ta ut mer pengar vid ett senare tillfälle?
Ja, förutsatt att det finns låneutrymme, vilket beror på tre faktorer. Dels hur mycket du tar ut vid första lånetillfället, dels hur mycket de sammanlagda räntorna uppgår till och dels på värdeutvecklingen av din bostad. Om du tar ut maximal Hypotekspension vid första tillfället krävs det att din bostad ska öka kraftigt i värde för att det finnas nytt låneutrymme senare. Många väljer att inte ta ut maximalt vid första lånetillfället för att sedan fylla på med tilläggslån under ett antal år. På så sätt minskar man den ränta som läggs till lånet. Uppläggningsavgiften för tilläggslån är 1 850 kronor.
Kan jag ta ett bolån hos en annan långivare?
Nej, när du har en Hypotekspension kan du inte ta ett nytt lån med den bostaden som säkerhet hos någon annan långivare.
Vad händer om värdet på min bostad faller?
Det händer ingenting. Och vår Skuldfrigaranti innebär att du aldrig blir skyldig oss mer än vad du får ut för bostaden vid en försäljning.
Påverkas mina övriga tillgångar?
Nej, bara bostaden utgör säkerheten för lånet. Dina övriga tillgångar kan vi aldrig ställa krav på.
Hur får jag reda på hur min skuld utvecklas?
Runt den 20 januari varje år skickar vi ut ett årsbesked till dig. Där kan du se vilken räntesats du har haft på lånet under året. Du ser också din totala skuld inklusive räntan som lagts till under perioden du haft din Hypotekspension.
Kan jag ta ett lån på banken?
Du som låntagare kan inte ta ett lån, med denna bostad som säkerhet, hos en annan långivare så länge du har kvar din Hypotekspension. Då måste du först lösa ditt lån hos oss.