Vad gäller på sociala medier? En guide i nätikett
1. Bemöt andra som du själv vill bli bemött
Bemöt andra som du själv vill bli bemött och skriv inte något till någon på nätet som du inte skulle kunna säga till personen i verkliga livet.
2. Undvik att skriva kränkande saker
Åsikts- och yttrandefrihet gäller på nätet men låt bli att skriva elaka eller kränkande saker. Samma lagar gäller på nätet som i det fysiska samhället.
3. Var övertydlig när du skämtar
Var extra tydlig med när du skämtar eller är ironisk, tänk på att kroppsspråket saknas och därmed ökar risken för missförstånd. Emojis, de små figurerna som används för att uttrycka känslor, är bra verktyg för att understryka budskapet.
4. Var försiktig med bilder
Lägg aldrig ut en bild som kan genera personen som den föreställer och be alltid vårdnadshavaren om lov innan du lägger ut bilder på barn. Om bilden inte är din egen, kontakta fotografen innan du delar – bilden är skyddad av upphovsrättslagen.
5. Visa hänsyn
Tänk på hur du agerar när använder internet ute i samhället och respektera dina medmänniskor i olika miljöer. Att vara uppkopplad i exempelvis en biosalong kan uppfattas som störande.
Vad du kan göra om du blivit utsatt för näthat?
Det pratas mycket om näthat. Samma lagar för otrevligheter som till exempel kränkningar och hot på nätet gäller som i det fysiska samhället. Ingen ska acceptera att bli utsatt för näthat. Är du osäker på om du har blivit utsatt för ett brott eller inte, är det bättre att kontakta polisen en gång för mycket. Ring till 114 14, för att få hjälp och göra en polisanmälan, om det du upplevt rubriceras som ett brott. Kontakta polisen så snart du kan efter händelsen och spara allt underlag, oavsett om det är chatthistorik eller mejl – det räcker inte att du har skrivit ut det på papper.
Hur gör man med en Facebook-profil om någon går bort?
Visste du att de en av de vanligaste frågorna är: “Vad händer med en Facebook-profil när någon går bort?” Det finns tre vägar att gå:
- Profilen ligger kvar som den är, Facebook vet inte att personen är död och efterlevande får notifikationer om födelsedag och så vidare precis som vanligt. Visste du förresten att en uträkning har visat att det år 2100 kommer att finnas nästan 5 miljarder döda på Facebook. Det sociala nätverket håller alltså på att utvecklas till en enorm digital kyrkogård.
- Ett andra alternativ är att ens Facebook-sida omvandlas till en minnessida så att alla som besöker den kan se att personen i fråga inte längre finns i livet. För att göra detta behöver du utse vad Facebook kallar för en ”efterlevande kontaktperson” Detta gör du under inställningarna på din profil.
- Ett tredje alternativ är att helt ta bort profilen från Facebook. Också här behöver du utse en efterlevande kontaktperson och under inställningarna uppge att du vill att kontot tas bort efter att du gått bort.
Bli Svårlurad! Ett initiativ av Sveriges banker mot bedrägerier
Sveriges banker och Svenska Bankföreningen tagit ett gemensamt initiativ för att uppmärksamma hur man kan skydda sig och närstående mot bedrägerier. Bedrägeriförsöken ökar och bedragarnas metoder ändras hela tiden. Syftet med Svårlurad! är att öka uppmärksamheten och sprida kunskap om hur man ska agera om en bedragare ringer.
Läs mer på: svårlurad.se