Vad är seniorlån?

Under ett antal år erbjöd de stora bankerna lån till äldre som kallades ”seniorlån”. Det fanns väsentliga skillnader mellan dessa lösningar och Hypotekspension. Den kanske viktigaste var att seniorlånen var tidsbegränsade vilket ledde till att kunderna ofta tvingades sälja sitt hem för att kunna betala tillbaka lånet efter exempelvis 10 år. Hypotekspension kan kunden ha kvar så länge han eller hon själv vill, ofta livet ut. Dessutom får alla Hypotekspensionskunder en Skuldfrigaranti som innebär att skulden inte kan bli större än vad bostaden kan säljas för. Någon sådan hade inte seniorlånen. Det fanns också andra lånelösningar för seniorer som försäkringsbolag marknadsförde genom ett nät av försäkringsförmedlare. En av dem var Folksams ”Seniorkapital” . Alla dess varianter fick mycket kritik och ingen av dem finns längre kvar.

Hypotekspension är alltså inte ett seniorlån utan en kapitalfrigöringskredit. För att få kallas kapitalfrigöringskredit måste lånet innefatta ett antal konsumentskyddsvillkor som dessutom är standard i de internationellt mycket populära motsvarigheten som i England kallas ”equity relase”.

Vanliga frågor kring seniorlån:

 

  • Vad menas med seniorlån?
    Seniorlån var ett tidsbegränsat lån till äldre personer med villa eller bostadsrätt som säkerhet. Kunden behövde varken betala någon ränta eller amortering under lånets löptid, till skillnad från vanliga bolån.  I stället lämnades en ytterligare kredit för räntorna. Det ursprungliga lånebeloppet och den utnyttjade krediten för räntorna betalades tillbaka i samband med att lånet löstes.
  • Är Hypotekspension ett seniorlån?
    Nej, Hypotekspension är inte ett seniorlån utan en så kallad kapitalfrigöringskredit, efter engelskans Equity Release, utformad med internationellt vedertagna konsumentskyddsegenskaper.