Uteplatsen blommar upp

Uteplatsen blommar upp

Våren är i antågande. Snart blir det återigen inne att flytta ut – på balkongen, terrassen och uteplatsen. Med små medel kan du göra storverk. Här får du praktiska tips som tar grönskan uppåt väggarna

Klätterväxter är en balkongägarens bästa vänner. Kungarna längs fasaden, alla på K – klematis, klängros och kaprifol – är fina klättrare som förvandlar den tråkigaste uteplatsen till en grön oas. Du kan med enkel omsorg regera på balkongen och göra din uteplats till en kunglig trädgård.

Kruka och spaljé

Tänk på att ge dina klätterväxter gott om stöd. Med en bra start i livet kan de nå långt. Småblommig klematis trivs bra i kruka. Ett tips för kaprifolälskare är att välja en art som inte blir alltför stor. Det är ju trevligt om även du och din familj får plats att avnjuta solen också.

För att klättra långt rekommenderas en spaljé längs väggen. Välj mellan trä, järn eller plast. Ta en som du trivs med, även på vintern då växterna har vissnat. Du kan också hänga rep från taket eller balkongen ovanför. Det passar bra för de arter som gärna slingrar sig uppåt. Tänk Tarzan med blommor och blad.

Praktiska tips

Krukstorlek? Fleråriga klätterväxter mår bra av en kruka på minst 50 cm på bredden och djupet. Perennjord rekommenderas och sätt plantan cirka tio cm ner i jorden. Du kan även mylla ned två dl benmjöl vid planteringen. Vattengödslar gör du var tionde dag under sommaren. Avnjutar grönskan gör du behagligt varje dag.

Gott att äta

Ögat ska få sitt, men även magen kan avnjuta balkongens gröna juveler längs väggen. Höga bönor kan få en rik skörd även i kruka. De kan rent av trivas i en grund balkonglåda. Tänk på att lådan måste vara riktigt fastsatt i räcket. Flera bostadsrättsföreningar har som krav på att den ska sitta längs balkongens insida, av säkerhets skäl. När det kommer till ärtor är sockerärtorna en smakfull favorit. Upp till 15 plantor trivs i en hink och du får en rik skörd. Lycka till! Det våras snart för uteplatsen.

Har du egna tips, skicka gärna in till oss så kan vi publicera det framöver – klubben@hypotekspension.se