Så ska det smaka

Så ska det smaka

RECEPT Doften av glögg ger hemmet den där underbara julstämningen. Men var kommer glöggtraditionen ifrån? Och kan du laga till den själv? Få historien på ett silverfat och ett riktigt bra recept 

Glöggen är en av våra hetaste jultraditioner – både symboliskt och bokstavligt talat. Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin. Själva ordet kommer från det äldre ordet glödg – som i ”glödga”, alltså värma upp eller helt enkelt glöda.

Och glöder gör traditioner än idag. Kanske just för att få en känsla av gamla goda tider, med betoning på ”goda”. Första gången ordet dyker upp var år 1609. Då dränkts en sockertopp i cognac. Sockret smälte och gav sötma åt brygden.

Under 1800-talet blev glöggen alltmer populär. Då börjades det säljas färdigblandade brygder. Det var också då drycken alltmer knöts till julen – såsom idag.

Men glögg är lite som en fest – det blir ingen upplevelse med bara en gäst. Lika viktiga som själva drycken är mandeln och russinet. Tillsammans bildar de en fin smakfest där det söta gifter sig med det nötiga och där fruktigheten förhöjer upplevelsen.

Klubb Hypotekspension har botaniserat i glöggens underbara värld för att hitta de bästa recepten. Vi har fastnat för tidningen Allt om mats recept på hur du kan göra din egen glöggessens. Det blir gott – och inte nog med det. Det är en kul aktivitet att göra med släkt och vänner för att tillsammans skapa den där julkänslan. Receptet får du enkelt beskrivet här.

Och glöder gör traditionen!