Rom med tre generationer

Rom med tre generationer

RESOR - Rom, ”den eviga staden”, är ett vackert exempel på att resa med barn och barnbarn. Vi följde med tre generationer till Italien – och får praktiska tips och ljus inspiration.

Att resa till storstäder är ett bra tips när du vill åka tillsammans med flera generationer. Varför? Jo, det finns så många sevärdheter att välja mellan. Du hittar alltid något som passar alla i gruppen, oavsett ålder.

– När det kommer till storstäder är Rom perfekt. Trots att det är en världsstad så finns sevärdheterna ändå samlade inom samma område. Det gör enkelt, både för oss äldre och för de yngsta, säger Lena, 72 år.

Tillsammans med sin son, barnbarn och man har hon åkt till Rom, även känt som ”den eviga staden”. Hennes man Lars, 79 år, har svårt att gå långa sträckor. Han stödjer sig fram på Via dei Fori Imperiali med en stilig käpp. Solen skiner, men de vackra cypresserna skänker skugga.

– Vi har gångavstånd till det mesta, även för mig som rör mig lite sakta. När vi vill åka till andra stadsdelar, till exempel Petruskyrkan och Vatikanen eller Spanska trappan och Piazza Navona, ja då hoppar vi helt enkelt på turistbussarna, berättar Lars.

Molly, 12 år, håller med. Hon tycker att det är kul att åka tillsammans med sin farmor och uppleva en så spännande stad, full av historia men också det mode som är inne just nu, inte för tvåtusen år sedan. Turistbussarna är ett enkelt sätt att åka runt i Rom – från modebutikerna vid Spanska trappan till de läckra glassfiken – ”gelateriorna” – kring Colosseum.

– Det är jättekul att åka med farmor, särskilt att sitta på turistbussen som inte har något tak och håret fläktar i vinden när solen skiner. Jag satte i mina hörlurar från mobiltelefonen i bussens uttag och fick då en guidad tur. Rom är som ett enda stort, spännande museum, utbrister den glada tolvåringen.

I Rom är många av sevärdheterna gratis för unga barn, vilket gör det utmärkt när man reser med barnbarn. Hela staden är lite som en tidsmaskin där man hela tiden påminns om den spännande historien. Faktum är att det finns en ”riktig” tidsmaskin där man kan uppleva det gamla Rom och dess kejsare: Time Elevator Experience, en simulerad åktur genom tretusen år av Roms historia, lika kul för oss pensionärer som en gång såg ”Jag, Cladius”, på tv eller den lite nyare filmen ”Gladiator”. Tidsmaskinen är handikappanpassad, vilket är praktiskt, och ligger ett stenkast från Piazza Venezia.

Även om det skiljer många år mellan Molly och hennes farmor så är de egentligen inte så olika. De möts i samma intressen.

– Det är också skönt att bara göra ingenting, sitta på ett café och titta på folkvimlet. Särskilt intill den imponerande Colosseum där många är utklädda som gamla romare – lite som i serietidningen Asterix, säger Molly.

Hennes farmor Lena håller med:

– Gärna med en äkta italiensk espresso, tillägger hon.

Att resa tillsammans – i tre generationer – är ett minne för livet. För alla i sällskapet. Oavsett ålder. Det blir en gemensam familjehistoria – i en högst historisk stad, ett till synes evigt minne i ”den eviga staden”.