Positiv myndighetsrapport

Positiv myndighetsrapport

EKONOMI En ny myndighetsrapport bekräftar det vi – och våra kunder – vetat länge. Nämligen att Hypotekspension gör det möjligt för dig som seniorer att få loss pengar ur ditt boende.

Sju av tio personer mellan åldrarna 60 och 79 år bor i ett hem de själva äger. De flesta har en belåningsgrad som är lägre än 50 procent – en stor förmögenhet är alltså bunden i boendet. Det visar en ny myndighetsrapport om lånemöjligheter för pensionärer på den svenska marknaden. Men även om man bor i en högt värderas bostad är det inte alltid enkelt för pensionärer att få bostadslån av bankerna. Har man en pension på 17 000 kr i månaden, nekas man ofta bostadslån enligt rapporten.

Rapporten konstaterar också att det idag inte finns några banker i Sverige som erbjuder så kallade seniorlån – det vill säga lån som är särskilt riktade till pensionärer. I USA och flera länder i Europa, till exempel England, ser bilden annorlunda ut med aktörer såsom försäkringsbolag, som har olika erbjudanden.

Så vilka alternativ finns då för en pensionär som vill få ut sina pengar? Rapporten pekar på alternativ som att sälja sin bostad, hyra ut en del, låna med ett barn som borgensman eller att ta ett speciallån för pensionärer.

Det finns en aktör i Sverige – Svensk Hypotekspension – som erbjuder sådana lån. De kallas kapitalfrigöringskredit i svensk lag och går ut på att man belånar sitt boende utan att behöva amortera och betala ränta varje månad. Det här känner du ju säkert till, men det är kul att få våra positiva fördelar bekräftade även av en stor myndighet.
Lennart Grabe, vd på Svensk Hypotekspension, ser positivt på att myndigheten har gjort denna ambitiösa rapport.

Det är en bekräftelse på att vi tillgodoser ett viktigt samhällsbehov genom att kunna erbjuda Hypotekspension för många.
Rapporten läser du här.