Nytt trädgårdsmagasin blommar ut

Nytt trädgårdsmagasin blommar ut

NÖJE - Många av våra läsare gillar trädgårdens grönska. Vi stämde träff med chefredaktören för Sveriges nya trädgårdsmagasin – som dessutom är firad thrillerförfattare. Möte Bettina Bieberstein Lee.

Grattis till premiärnumret. Vad är din vision med er nya, fina tidning?
– Tack! ”Rum Ute” är magasinet för trädgårdsesteten och vi ser oss som ett komplement till alla trädgårdstidningar som redan finns. Vårt fokus ligger på trädgårdsdesign, trend och internationella influenser. Och så vi vill ge läsaren de bästa tipsen från ledande landskapsarkitekter som man kan ha nytta av i sin egen trädgård.

Du bor själv i ett vackert hus. Vad betyder trädgården för dig?
– Först och främst en plats för lugn och ro. Jag är ett stort fan av den japanska trädgårdskonsten. Jag är inte så mycket för att påta utan nöjer mig med att lyssna på fågelsången nu på våren och dra in doften av fuktig jord i näsan. Sen har jag många drömmar, bland annat vill jag anlägga en helt ny entré vid vårt hus och det har jag redan börjat skissa på.

Ni heter Rum Ute, vad är uterummet idag?
– Uterummet är ju egentligen allt som är utomhus och begränsat av rumslighet. Det kan vara en vacker lövsal i skogen, ett orangeri i glas, men också det offentliga rummet som en park där alla kan vistas i. Uterummet ska vara en demokratisk plats.

Du är även thrillerförfattare, med en kritikerrosad bok Korpsystrar, vad betyder hemmet för dig i ditt skrivande?
– Hemmet är min fristad. När vi nyligen byggde till vårt hus var en egen skrivhörna med på idéstadiet från allra första stund. Jag studerade platsen i flera månader innan vi satte igång för att se till att den fick rätt ljus, känsla och inte minst, utsikt. Det har blivit precis som jag har önskat mig och just nu sitter jag där och skriver på uppföljaren.

Vad kan vi se fram emot i kommande nummer av magasinet?
– Nästa nummer kommer att handla om vattenspeglar. Både sådana att bada i och att låta blicken flyta ovanpå. Eftersom magasinet bara kommer ut fyra gånger per år är varje nummer starkt förknippat med årstiden och vi hoppas kunna inspirera till många spännande idéer och besöka unika trädgårdar, även utomlands.

Vad är din största utmaning som chefredaktör respektive författare?
– Utmaningarna skiljer sig inte så mycket från varandra, egentligen. Det handlar om att fånga läsaren och att vara relevant. I dessa tider konkurrerar vi med all underhållning som ständigt finns ett knapptryck bort. Då gäller det att man går in med själ och hjärta i ett projekt och verkligen vilja förmedla något av värde.

Tack för samtalet, och grattis till att Korpsystrar är aktuell i pocket nu i april.
– Tack själv!

Vi bjuder dig som är kund hos Svensk Hypotekspension på ett nummer av magasinet Rum Ute – maila namn och adress senast 1/5 2018 till klubb@hypotekspension.se