Klockrena dyrgripar

Klockrena dyrgripar

KULTUR Han älskar klockor så mycket att han skrivit tidernas praktverk. Varför är klockor så populära nu? Och kan du ha en dyrgrip på vinden utan att veta om det? Möt författaren Carl Halvarsson.

Hur blev du intresserad av gamla klockor?
– Jag har så länge jag kan minnas sett armbandsuret som en slags symbol för mognad eller ett steg in i vuxenlivet. Förmodligen har det mycket att göra med att jag alltid såg pappa och hans kollegor bära klockor och då och då snegla ner på armen för att sedan rusa vidare på äventyr. Dock började mitt intresse runt 16-årsåldern när jag såg klockan som en härlig accessoar och personligt uttryck. Intresset växte sig sedan vidare när jag läste på om olika märken och modeller. Då började jag på riktigt upptäcka vintage-klockornas värld och alla spännande historier som ligger bakom!

Händer det att människor haft gamla klockor på vinden som visat sig vara värdefulla?
– Ur min egen synvinkel när jag står i butiken så händer det ibland att folk kommer in med en klocka som har ärvts eller ”hittats” i någon låda. I nio fall av tio visar det sig dock att det sentimentala värdet överstiger det faktiska värdet. Så svaret på din fråga blir nej, i alla fall enligt mina upplevelser. Men visst har man hört historier om folk som hittar riktiga dyrgripar i någon dammig låda på vinden. Så visst, det har hänt!

Har intresset för gamla klockor ökat de senaste åren?
– Det tycker jag absolut. Den nya generationen är nyfikna och modemedvetna. De ser vintage-klockor (äldre urverk, reds.anm.) som en fin stildetalj men uppskattar också det historiska värdet. Tittar man på de olika auktionshusen så har auktionstillfällena för klockor ökat och priserna stiger. Många vill ha ”rätt klocka”.

Vad betyder klockor för hemmet?
– I dagens samhälle är tid en bristvara. Vi jäktar, skyndar och är konstant medvetna om tiden genom våra smarta telefoner. Det som kanske glöms bort är hantverket och det vackra i objekten som visar oss tiden. Klockan som något man förvaltar till nästa generation är inte lika självklar som förr. Vem vill ha mammas gamla i-phone, liksom? Armbandsuret spelar sällan en central roll i ett hem till skillnad från smartelefoner, tv och läsplattor. Men det kanske blir ändring på det, vem vet!

Speglar klockor olika tidsåldrar? Till exempel 40-, 50-, 60-talen, stämmer det?
– Absolut! Det är en av sakerna jag älskar med vintage.klockor. De berättar ofta en hel del om tiden de är skapade i. Både genom estetiken på urets utsida, men även den interna mekaniken. Många tekniska innovationer inom klockindustrin är tyvärr formade av konflikter, men säger som sagt mycket om sin tid.

Din egen favoritklocka?
– Svår fråga, det finns så många jag gillar. I skrivande stund får jag nog säga Blancpains ”Fifty Fathoms”, vintage förstås. En fantastisk klocka skapad för funktion och beställd av franska attackdykare på 50-talet. Sen är ju såklart Rolex Datejust en tidlös klassiker som passar till allt. Snudd på tråkig, men som sagt, en klassiker.

Tack för att du tog dig tid!
– Tack själv!