Juristen svarar

Juristen svarar

FRÅGESPALT - Klubbens populära jurist från Familjens Jurist, Carola Erixon Gyllenmyr, besvarar läsarnas frågor i familjejuridik. Har du också en fråga? Skicka in din fundering!

Kundfråga:
Min fru gick bort för fyra år sedan och jag bor kvar i samma lägenhet. Nyligen när jag ville höja lånet på bostadsrätten sa banken att det inte går eftersom min fru fortfarande står kvar som ägare. Hur kan det vara så, jag meddelade ju styrelsen när min fru gick bort?
/Tore, Västerås

Juristen svarar:
Bouppteckningen efter din hustru är en legitimationshandling för dödsboet. Den visar att du är ensam dödsbodelägare och med den (eller en kopia av den) kan föreningens styrelse hjälpa dig att föra om i föreningens register så att du står som ensam ägare till din bostadsrätt. Att endast säga till styrelsen räcker alltså inte, utan föreningen måste få se bouppteckningen. Det räcker emellertid med första och sista sidan av bouppteckningen, om du inte inför föreningen vill skylta med hur er privatekonomi ser ut i övrigt.

Kundfråga:
Jag bor i en bostadsrätt som jag äger tillsammans med min dotter. Nu skulle jag vilja jag ta ett lån på min halva och vill inte blanda in henne. Går det bra?
/Martina, Malmö

Juristen svarar:
Nej, tyvärr går detta inte att genomföra som du tänkt. Inget objekt går att pantsätta till endast en andel (1/2, 1/3 osv). Oavsett om det t ex handlar om en bostadsrätt, bil eller aktie så är pantsättningen ett ”allt eller inget-förfarande”. Bostadsrätten är ju som det heter en säkerhet för lånet och det objekt som ställs som säkerhet för ett lån måste pantförskrivas i sin helhet. Om du inte vill att lånet ska ”drabba” din dotters andel ekonomiskt kan ni t ex upprätta en revers er emellan.