Hyllad hylla firar 50 år

Hyllad hylla firar 50 år

INREDNING - Bokhyllan Ivar från Ikea blev en oväntad succé. Nu firar den 50 år. Du har säkert haft den hemma – då och nu. Vi tittar närmare på jubilaren i en nostalgisk resa genom tiden.

I år 2018 firar Ikea 50 år med Ivar, framgångssagan som överlevt fem årtionden. Ivar är en kulturbärare i dubbel bemärkelse och summerar Ikeas demokratiska designfilosofi med god inredning för många.

Historien bakom hyllan är en saga i sig. År 1968 placeras en namnlös lagerhylla av barrträ i möbelutställningen på Ikea vid Kungens Kurva i Stockholm. Den har tidigare levt en undanskymd tillvaro på avdelningen ”Marknaden” tillsammans med andra produkter utanför ordinarie sortiment. Den enkla furuhyllans nya plats bland ek, teak och jakaranda väcker motstånd hos varuhusledningen. Men i vardagsrummen i Sverige gör den succé.


fotobyline: ikea.se/livethemma

Lennart Ekmark är Ikea-inredaren som lyfte in IVAR i vardagsrummet och ut i rampljuset. Han berättar:
– IVAR var som möblernas jeans i förhållande till kostymhyllorna som redan visades i utställningen. Vi behövde något som speglade tidsandan och nya stilideal, och IVAR blev bärare av det. Det var en olydig handling som ledde till utveckling och succé.

Ivar blomstrade på 70-talet, hade en dipp i slutet av 80-talet men slog nya försäljningsrekord på 90-talet. Idag står Ivar stark i en samtid där hållbarhet, flexibilitet och en vilja att uttrycka sig kreativt och personligt är viktig för många.
– Om jag får välja en favoritprodukt på Ikea måste jag välja Ivar. Den har en enkelhet som är positiv, och uppfyller flera kriterier för hållbarhet, både med tanke på miljö och ekonomi. Ivar är inkluderande och byggbar på ett intressant sätt som gör att den kan förändras och leva länge. Det gör Ivar lika relevant idag som för 50 år sedan, fortsätter Lennart Ekmark.


fotobyline: ikea.se/livethemma

Genom åren har Ivar förändrats, utvecklats och haft många namn, allt från Bosse, Ingo (efter boxaren Ingemar Johansson) och Uffe. Men basen av ljust och förnyelsebart furuvirke där även mindre spill-bitar tas till vara är sig lik. Det gör Ivar till en naturlig och resurssnål inredningsprodukt med många liv.

Idag består serier av 29 olika delar som kan kombineras på flera sätt. Under 2018 utökas serien med skåp och tillbehör i vitlackad metall. Sagan lever vidare och speglar tiden som går – och gått.

– Alla våra kunder har olika idéer om vad Ivar är. Vi vill förverkliga dem alla. Ivar ska inte kännas som en kompromiss för någon, säger Karin Blindh Pedersen, som arbetat med att uppdatera 50-åringen Ivar för dagens behov av mångfunktionell design.