Hårda klappar under granen

Hårda klappar under granen

BOKTIPS Inför julen tipsar vi om fyra hårda klappar under granen som ger läsglädje i vinter. Fyra utvalda böcker för läsning åt släkt, vänner eller varför inte till dig själv.

Till hundvännen:
Femton hundar, André Alexis
Den prisade succéboken har både humor och allvar, spänning och skratt, glädje och sorg. Ett vad mellan gudarna Hermes och Apollon får dem att skänka mänskligt medvetande och talets gåva till femton hundar på en av Torontos veterinärkliniker…

Till thriller-fantasten:
Den rätta tiden för en kula i hjärtat, Un-Su Kim
Sydkora har seglat upp som ett hett land när det gäller thrillers. Det pratas om Corean Noir som en spänningsgenre. Nyligen var sydkoreanen och bästsäljaren Un-Su Kim i Sverige och kallades ”Koreas Henning Mankell” av engelska The Guardian. Det här är lönnmördare, gangsters och tänkvärd action.

Till feel-good-älskaren:
Presidentens hatt, Antoine Laurain
Välkommen tillbaka till 80-talets Paris i den här underbara feel-good-romanen som skildrar de charmiga turerna och ödena kring en borttappad hatt, president Mitterands närmare bestämt. Värme, humor och ljumma Pariskvällar. ”En sådan där bok som man inte vill ska ta slut”, skrev Helsingborgs Dagblad. Vi kan kan bara hålla med.

Till barnbarnet:
Till alla killar jag har gillat, Jenny Han
Om ditt barnbarn är en flicka i tonåren är chansen stor att hon gillar Jenny Hans bästsäljare. Nu är hon tillbaka med en ny titel som dessutom har blivit till film på Netflix. Även kritikerna gillar böckerna. Dagens Nyheter skrev: ”gulligt och hippt på samma gång”. Det låter minst sagt lovande, noterar vi på Magasinet.