Exklusiv författarintervju

Exklusiv författarintervju

KULTUR - Den världskände författaren Alexander McCall-Smith talar för Klubb Hyptekspension ut om sin nya roman, sitt hem och sitt stundande besök i Sverige. Han är främst känd för bokserien Damernas detektivbyrå.

Hur fick du idén till din nya roman?

‘Precious and Grace’ är den 17:e titeln i serien ‘Damernas Detektivbyrå’ som utspelar sig i Botswana. När jag skrev den första boken i serien hade jag ingen aning om att jag fortfarande många år senare skulle fortsätta samtalet med huvudpersonen, Precious Ramotswe! Mma Ramotswe är grundaren av Botswanas första och enda detektivbyrå som leds av en kvinna, även om Precious och hennes assistent, Grace Makutsi, ägnar sig mer åt att hjälpa människor med problem de har i sina liv än verkliga brott.

Serien är en riktig succé…
Serien har nu sålts i över 20 miljoner exemplar över hela världen, och jag är förtjust över att läsare njuter av böckerna. Jag tror att människor gillar att böckerna utspelar sig i Afrika och att Mma Ramotswe är en varmhjärtad, generös person. I den nya boken hjälper Precious Ramotswe och Grace Makutsi en ung kanadensisk kvinna att hitta en person från hennes förflutna.

Skriver du hemma?
För det mesta skriver jag i mitt arbetsrum som är fyllt av bokhyllor hemma i Edinburgh, men också på hotell, tåg eller flygplan. Jag är så lyckligt lottad att jag kan sitta och skriva nästan var som helst. Så inredningen eller atmosfären där jag sitter och skriver är inte så viktig – även om jag naturligtvis föredrar att skriva i en trevlig miljö! Jag stiger ofta upp klockan 3.00 eller 4.00 på morgonen – det passar mig att skriva då.

Du besöker Sverige med The Really Terrible Orchestra i juni, vad kan vi förvänta oss?
Min fru och jag satte upp The Really Terrible Orchestra för mer än 20 år sedan, vi avundades våra barns glädje över att vara del i en orkester. Eftersom ingen ville ha med oss, beslöt vi att bilda vår egen. Jag är rädd för att The Really Terrible Orchestra faktiskt är riktigt dålig! De flesta medlemmarna har svårt att hålla jämna steg med musiken och de har problem att spela rent. Det har hänt att vi inte lyckats avsluta ett stycke samtidigt. Men det viktiga är att vi har roligt – och publiken.

Hurdant är ett bra liv för en pensionär?
Pensionärer kan ha ett bra liv genom att anstränga sig att vårda de vänskaper de skapat under årens lopp, genom att fortsätta vara aktiva, och också genom att engagera sig i lokalsamhället.