Dejligt för pensionären

Dejligt för pensionären

RESOR Du behöver inte resa långt för att uppleva det vackra. Magasinet tipsar om sevärdheter i dejliga Köpenhamn.

Varför Köpenhamn?
Köpenhamn är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Även för pensionärer. Varför? Jo, Danmarks vackra huvudstad är sprudlande promenadvänlig, lugn med vacker arkitektur, många gröna parker, god mat och alltid nära till vatten. Här kokar restaurangscenen. Det som förut mest var hem åt ”röd pölse”, smörrebröd och storstark är numer en kulinarisk destination av rang.

Alla huvudstäder har sina klassiker – de där sakerna du bara ska se och göra. Ikoniska upplevelser är Nyhavn och Tivoli, Ströget och Amalienborg. De är utmärkta att uppleva med vänner men också med familjen, inte minst barnbarnen.

Tivoli är inte bara Köpenhamns, utan hela Danmarks, mest populära attraktion. Över fyra miljoner besöker den klassiska nöjesparken varje år och det är inte förvånande med tanke på hur mycket Tivoli har att erbjuda. Vi vuxna för den underbara stämningen, och barnen för åkattraktionerna. Tivoli har öppet under höstlovet, jul och nyår samt en ny vintersäsong i februari.

Nyhavn med sina färggranna fasader är ett givet besök på klassikerlistan. Även om turisterna från jordens alla hörn är många, så är det oftast enkelt att hitta en plats på en av de många uteserveringarna. Slå dig ner och njut av ett smörrebröd och en kall öl och spana in det myllrande folklivet. Juletid öppnar en mysig julmarknad i Nyhavn med bodar, glögg och massor av ”hygge”.

Amalienborg är drottningens residens i Köpenhamn. Slottet består av fyra separata rokokopalats runt ett torg, med två öppna för allmänheten. Det ena hyser ett museum där du beskådar närmare 400 år av kunglig historia i form av målningar och spännande föremål och i det andra kan du på nära håll se hur ett kungligt residens ser ut inifrån. Missa inte livgardets vaktavlösning, den inträffar varje dag klockan 12.

Ströget är den centrala gågatan tillika Köpenhamns stora shoppingområde. Här hittar du allt i shoppingväg, från budgetalternativ och små udda butiker till några av världens mest exklusiva varumärken, ofta för hemmet. Ströget och de många små sidogatorna vimlar av butiker, caféer och restauranger med något för alla smaker. Dansk design är världsberömd och den köper du här hem till huset eller lägenheten, besök t ex Georg Jensen, Royal Copenhagen eller Illums Bolighus.

Fyra utvalda tips:

A.C. Perch’s Thehandel – Danmarks äldsta tehandel som även kan stoltsera med att man levererar te till det danska hovet. Hög mysfaktor.

Amass Restaurant – Ta båten rakt över vattnet från den kända statyn Den Lilla Havsfrun – och du hamnar i Amass trädgård. God kväll utlovas.

Axel Guldsmeden – På kort promenadavstånd från Kødbyen och centralstationen hittar du det populära ekohotellet Guldsmeden. God natt med betoning på god.

B&W Market – En av stadens mest välbesökta inomhusloppisar är B&W på Holmen, en egen ö och ett område på uppgång. Priserna låga, stämningen hög.