Deckardebutanten avslöjar sina hemligheter

Deckardebutanten avslöjar sina hemligheter

NÖJE Hon nominerades till Årets Deckardebut för sin uppmärksammade ljudbok, nu är Anna Bågstam tillbaka med ny deckare i både ljud- och bokform. Vi lyckades fånga den kommande deckardrottningen som skiljer sig från andra deckarförfattare. Vad betyder hemmet för henne egentligen?

Hur fick du idén till din nya bok, Ögonvittnet?
– Efter min första ljudboksserie ”Stockholm Psycho” som kom 2016 frågade Storytel Original om jag ville skriva något mer. Jag gillar spänning och är intresserad av brott och rättsväsende. Platsen där Ögonvittnet utspelar sig, ett fiskeläge vid Öresund, ligger mig varmt om hjärtat. Det är en vacker miljö med en historia som lämpar sig bra för en spänningsberättelse. Vattnet i Öresund är strömt, och det fiktiva samhället Lerviken där Ögonvittnet utspelar sig, är kantat av djupa lerbrott. Kontrasten mellan det trygga idylliska småstadssamhället och ett ohyggligt brott ger en extra dimension.
Du har tidigare skrivit direkt för ljud, vad är skillnaden mot en tryckt bok?
– Ögonvittnet är ursprungligen skriven för ljud. Det är en rak berättelse, den innehåller inte så många tillbakablickar eller utsvävande miljöbeskrivningar. Tempot är högt och dramaturgin tydligt. Den är uppdelad i tio avsnitt som avslutas med en cliffhanger. Egentligen är det inte så krångligt, det handlar om att guida den som lyssnar på ett lite annat sätt genom berättelsen jämfört med en tryckt bok, där man exempelvis kan bläddra tillbaka eller speeda upp sin läsning genom att skumma partier. Något som är svårare i en ljudbok. Många ”pappersboksförfattare” skriver redan på det här sättet. Skillnaden brukar vara det omvända, alla tryckta böcker passar inte alltid lika bra för lyssning. När Norstedts läste första utkastet tyckte de att Ögonvittnet skulle passa även för läsning. Ögonvittnet blev ett samarbete mellan Norstedts och Storytel och kommer släppas samtidigt som pappersbok och ljudboksserie.

Var skriver du och hur gör du för att komma i stämning?
– Jag har en liten skrivlya i mitt hus. Mycket av mitt skrivande sker under tidiga morgnar, kvällar och helger. Ibland skriver jag på kaféer också men då handlar det mest om att jag råkar befinna mig i stan och har en lucka. Inspirationen till berättelserna får jag av möten med intressanta personer och verkliga händelser. Oftast kommer idéerna från något som berör mig även om jag senare ändrar väldigt mycket för att det ska passa historien. Till Ögonvittnet gjorde jag exempelvis många intervjuer med personer yrkesverksamma inom rättsväsendet. Det var både spännande och inspirerande. Ögonvittnet är fiktion och jag tar mig friheter för att skapa spänningen i historien men jag ville ändå att detaljerna skulle kännas autentiska. När jag samlat ihop intryck och idéer bearbetar jag berättelsen under långa promenader innan jag börjar.

Vad betyder hemmet för dig?
– Det betyder väldigt mycket för mig, både som författare och privatperson, men det är inte helt okomplicerat. Jag jobbar mycket och lever ett aktivt liv och för mig som privatperson är hemmet en viktig plats för återhämtning där jag kan dra mig undan. Min skrivlya, där jag jobbar som författare, har jag medvetet placerat i en avskild del av mitt hus. Inte bara för att få lugn och ro när jag arbetar utan främst för att jag ska kunna stänga dörren efter mig när arbetsdagen är slut och vara ”ledig”. Att skriva är min passion och jag skulle kunna ägna mig åt skrivande dygnet runt om jag inte själv satte gränserna tydligt, även fysiskt. Därför måste jag göra så när arbetsplatsen finns i hemmet. Under arbetet med ett manus behöver jag dessutom ibland sprida ut skisser och notislappar för att få en överblick. Då är det hemskt opraktiskt att till exempel sitta i köket som jag gjorde tidigare.

Vad kan vi se fram emot efter Ögonvittnet?
– Ögonvittnet är första delen i en serie om morden i det lilla samhället Lerviken och trakterna kring Öresund så ni kan se fram emot fler spännande mordgåtor att lösa där. Den unga och lite ofullständiga brottsutredaren Harriet, som är bokens huvudkaraktär, kommer ni få lära känna närmare under seriens gång.

När du lyssnar på ljudböcker hemma, var gör du det?
– Hemma lyssnar jag på ljudböcker när jag lagar mat eller målar eller bara ligger utsträckt på vardagsrumssoffan. Annars tycker jag ljudbokslyssning lämpar sig allra bäst under långa promenader eller på en fullsatt buss på väg till jobbet.

Tack för samtalet.
– Tack själv!