Boktips till hammocken

Boktips till hammocken

KULTUR - Avnjut sommarens böcker i hemmets mysigaste vrå – läsfåtöljen eller hammocken. Vi bjuder på tre boktips för tre olika smaker. Böckerna är rykande heta och släpps nu i sommar.

Färgstark biografi
Biografier över spännande människor levt spännande liv är inspirerande sommarläsning. Den nya boken om konstnärinnan Thora Dardel är precis en sådan hisnande läsning, ”Flickan som reste ensam”.

När Thora Dardel tjugo år gammal kom till Paris för att studera konst i slutet av 1910-talet hamnade hon bokstavligen i den dåtida konstens hetaste centrum. Om det här spännande tiden skrev hon senare i sin memoarbok ”Jag for till Paris”. Men Thora Dardel var mer än bara en iakttagare av det kulturella livet i Paris under 1900-talets första hälft. Hon var i högsta grad en del av det, fast med en distans. Hon kom senare att gifta sig med den berömde konstnären Nils Dardel. Boken ”Flickan som reste ensam är en den första större biografin över Thora Dardel. Författaren Ingemar Lindahl har gjort en härlig djupdykning i hennes personliga dagböcker. Du får också ett rikt bildmaterial. Släpps i juni.

Kärlek på ålderns höst
Isabella Allendes böcker har sålt i över 65 miljoner exemplar, nu i sommar kommer hennes nya titel om kärlek på ålderns höst – ”En oväntad sommar”.

En snöstorm lamslår Brooklyn. Universitetsläraren Richard Bowmaster kör på en annan bil. När han försöker hjälpa den kvinnliga bilföraren kör hon mystiskt därifrån. När kvinnan senare på kvällen ringer på hos Richard ber han sin hyresgäst, den chilenska gästforskaren Lucía Arraz, om hjälp att få kontakt med den unga kvinnan. Deras tre levnadshistorier rullas upp – från dagens Guatemala via Chiles militärkupp tillbaka till andra världskrigets Europa. Mitt i dramatiken kring flickans riskfyllda situation spirar känslor mellan Richard och Lucía, och plötsligt förbyts deras ålders höst till en oväntad sommar…
Boken släpps i juli – spännande läsning i hammocken.

Prisbelönt deckarförfattare
Arnaldur Indriðason har som ende författare belönats med Skandinaviska Deckarsällskapets pris Glasnyckeln två år i rad. Nu i sommar släpps hans nya spänningsroman, ”Farlig flyktväg”.

1943 och andra världskriget når sin kulmen. Vid Barents hav väntar en isländsk  kvinna på sin fästman. Men läget norr om polcirkeln blir alltmer spänt mellan tyskar och ryssar. Det unga parets plan är att fartyget Esjan ska föra dem långt bort från kriget hem till Island. Men fästmannen kommer inte, så kvinnan tvingas resa iväg på egen hand. När hon stiger i land på Island begriper hon att även Reykjavik har drabbats av kriget. Amerikanska soldater syns överallt. Så försvinner människor spårlöst… Flovent och Thorson får ett nytt uppdrag: de ska utreda sambanden mellan de olika dödsfallen trots att det på ytan ser ut som helt olika händelser. De båda polisernas skarpsinne testas till det yttersta…
Släpps i augusti.