Barnbarn – Så funkar de

Barnbarn – Så funkar de

KULTUR Det gåtfulla folket – barnen – kan vara svåra att nå. Vi pratade med en expert på att engagera de små: Författaren Andreas Palmaer. Han vann nyligen Barnens romanpris, framröstat av barnen själva. Vad är hemligheten?

Vi gratulerar Andreas Palmaer till det prestigefyllda priset. Han har skrivit över 15 böcker för unga läsare varav den senaste, ”Vandraren utan ansikte”, röstades till den mest spännande av barnen själva.

Varför tror du barnen gillade din bok så mycket?
Den är en skräckbok i modern miljö, nära barnens vardag, det är inga kyrkogårdar och gamla vampyrer. Det var lite nytt. Sen tror jag att de gillade att barnens nya monster, som Slenderman och Barn med svarta ögon, fick en plats i en bok.

Är barn svåra att nå?
Ja, barn är svåra att fånga, det finns så många roliga alternativ idag. När jag var liten läste även de ”stökiga” barnen regelbundet, det var nog inte för att de älskade böcker, men det fanns inga alternativ. Internet kunde man inte ens drömma om, och de tevespel som fanns hade usel grafik. Det var typ kottar  – okej video fanns också – och böcker som gällde, och då vann böckerna. Idag måste författare kämpa hårt för att vara relevanta. Men det är inte bara dåligt.

Vad är din hemlighet för att nå fram?
En bra start! Läsaren behöver dras in direkt med en stark förstascen, många släpper böckerna annars, och då missar de läsupplevelser. Sen försöker jag skriva om ämnen som är relevanta för barn idag. Inte uppehålla mig så mycket vid min egen barndom. Men det lyckas jag inte alltid med.

Proffstips för pensionärer att nå fram till sina barnbarn?
Intressera er för barnbarnens värld! Lär er lite om vad de tittar på, t ex på Youtube. Först då kan du förvänta dig att barnbarnen ska intressera sig för din värld.

Vad kännetecknar barn i allmänhet och barnbarn i synnerhet?
De har förmågan att förändra – och förbättra – sig på ett annat sätt än vad vi vuxna har. De byter intressen och stil fort, försök hänga med och inspireras av det!

Vi gillar ju hemmet, vad är din relation till hemmets lugna vrå?
Jag flänger runt så mycket, bland annat åker jag ut i landet mycket och pratar om böckerna, så mitt hem är inte så viktigt för tillfället, jag får inspiration snarare av att träffa barn i klassrum.

Vad är nästa projekt?
Min nästa bok heter ”21 sanna deckargåtor” och kommer i maj. Läsaren ska lösa svåra deckargåtor, men grejen är att allt har hänt på riktigt. Man ska alltså lista ut hur riktiga poliser löst olika fall, och i vissa fall är det också smarta tjuvar där man ska lösa hur de begått sina brott.

Då tackar vi för tipsen på att nå barn och barnbarn. För att fira priset, kan du tävla om den hyllade boken. Maila oss till klubben@hypotekspension.se. De två första vinner!