Annorlunda påskägg

Annorlunda påskägg

Snart är påsken här. Traditionen med påskägg går långt tillbaka – här kläcker vi goda tips på hur du kan bjuda barn, barnbarn och dig själv på ett annorlunda ägg. Dessutom får du smaka på påskäggens smakfulla historia.

Ägg och påsk är en genuin tradition med långa anor. I västvärlden tillhör ägg den traditionella påskmaten. Historiskt hänger det ihop med att hönsen hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. De började värpa igen lagom till fastan, men eftersom man inte åt ägg då skapades ett stort överskott lagom till påsk. Därav traditionen.

 

Vackra ägg, vacker tradition

Äggmålning är även det en tradition med anor, den går tillbaka till kristna seder. I svunna tider var det även populärt att ge bort ägg, ofta dekorerade. Det utvecklades till dagens påskägg som ju är fyllda med godis.

Men det finns så mycket annat gott du kan fylla påskägget med. Här bjuder vi på smakfulla tips!

Barnbarnet Kalle, 7 år.

Biobiljetter! Det kommer flera spännande filmer som du kan uppleva tillsammans med barnbarnen, t ex den animerade Zootropolis. Du köper dem enkelt via SF.

Barnbarnet Emma, 17 år.

Tusentals ljudböcker! Spänning, romantik, sport. Allt fler unga – och även vi över tonåren – upptäcker det fina med ljudböcker och underbara historier. Ge bort tre månaders fri tillgång på ljudböcker hos t ex Storytel.

Barnet Janne, 46 år.

Ett påskägg kommer lastat med ett träningspass. Varför inte ge bort ett besök hos t ex Friskis och Svettis. Ett kul sätt att komma igång efter påskens stora mathelg.

Du själv!

Överraska dig själv med en upplevelse i påskägget, gärna tillsammans med en vän eller släkting. Det är du värd. Varje helg… Det kan vara alltifrån det enkla museibesöket med finlunch till en kryssning till Helsingfors.