5 snabba svar på 5 vanliga frågor

5 snabba svar på 5 vanliga frågor

EKONOMI Vad händer om jag dör? Hur stor är min skuld? 5 snabba svar på 5 vanliga frågor.

 

Vi vet att du som är kund har satt dig noga in hur Hypotekspension fungerar. Det kan ändå vara bra men en påminnelse om sådant som är bra att komma ihåg.

”Hur vet jag hur lånet utvecklas?”
Varje år – i januari – får du som låntagare ett årsbesked hem i brevlådan. Där syns hur skulden har utvecklats under året. Då drar vi också aviseringsavgiften från ditt konto via autogiro.

”Kan jag låna mera?”
Du som låntagare kan när som helst ansöka om att ta ut mer Hypotekspension®. Lägsta beloppet för ett tilläggslån är 30 000 kronor och för att det ska beviljas måste det finnas tillräckligt låneutrymme kvar. Det beror främst på hur stor del du redan har tagit ut, och hur värdet på din bostad har utvecklats.

”Kan jag ta ett lån på banken?”
Du som låntagare kan inte ta ett lån, med denna bostad som säkerhet, hos en annan långivare så länge du har kvar din Hypotekspension®. Då måste du först lösa ditt lån hos oss.

”Kan jag lösa lånet?”
Du som låntagare behåller din Hypotekspension® livet ut, om du vill. Skulle du av någon anledning vilja betala tillbaka hela eller delar av skulden i förtid är du helt fri att göra det. Ta i så fall kontakt med oss.

”Vad händer om jag dör?”
I ett parförhållande (där båda är låntagare) löper Hypotekspension vidare utan förändring om en av makarna/samborna dör och bostaden övergår till den efterlevande. Det är först när den sista personen flyttar hemifrån, eller dör, som återbetalning blir aktuellt. Då ska hela skulden inklusive upparbetade räntor betalas tillbaka. Om inga andra arrangemang gjorts säljs vanligen bostaden vid dödsfall och återbetalningen av skulden görs med hjälp av pengarna från försäljningen. Vid försäljning ska lånet lösas direkt. Vid dödsfall ska lånet lösas inom åtta månader. Skuldfrigarantin som vi erbjuder gör att arvtagare inte kan bli skyldiga mer än vad en försäljning ger, risken för att bostadens värde gått ned står Svensk Hypotekspension för.