Vattentätt och tryggt

När kommunen tvingade 71-åriga Lise-Lotte Almqvist att dra in kommunalt vatten fanns två alternativ – att sälja sommarhuset eller att låna pengar. När banken sagt nej till lån hittade hon ett brev från Svensk Hypotekspension.

Lise-Lotte och Sten Almqvist hade det bra med varsin pension som gott och väl räckte för vardagens goda. Men en dag i våras blev Sten sjuk och tre veckor senare var Lise-Lotte änka. Mitt i sorgearbetet tvångsanslöt kommunen deras sommarstuga till det kommunala vattennätet:

– Vi hade sommarvatten och vattendunkar. Det fungerade jättebra. Nu kom en räkning på 160 000 kronor med 14 dagars betalningstid, berättar Lise-Lotte Almqvist.

Lise-Lotte kände sig frustrerad, för anslutningen till kommunalt vatten förde med sig ytterligare utgifter. Utöver en dyr vattenpump även allehanda utgifter för rörmokare, elektriker och eventuellt också ett byte av stugans gamla vattenledningar och armaturer.

– Jag sökte lån på min bank, men trots att jag har varit kund hos dem länge brydde de sig inte om att se över min situation, säger Lise-Lotte Almqvist.

Ett brev på hallgolvet

Funderingarna var många. Sälja lägenheten och flytta ut på landet? Men när hösten kom märkte hon hur tomt det blev därute. Lägenheten var trots allt tryggheten. Hemma på hallgolvet fann Lise-Lotte ett brev från Svensk Hypotekspension. Hon läste och fyllde sedan i blanketten som följde med brevet. Några dagar senare lade hon svarsbrevet på lådan och tänkte ”Det får bära eller brista”.
Och lyckat blev det. Lise-Lotte bestämde sig för att låna ett par hundra tusen kronor. Pengarna ska främst användas till att betala för de nya utgifterna i och kring sommarhuset.

– Nu har jag en trygghet och behöver inte vända på slantarna. Om inte Svensk Hypotekspension hade funnits hade jag blivit tvungen att sälja landet. Och det vill jag ju inte, säger Lise-Lotte Almqvist.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).