För tolv år sedan flyttade Eva, 70, tillbaka till sitt älskade barndomshem. Tack vare speciallånet Hypotekspension har hon kunnat renovera lägenheten. 

– Vi vill gärna att lägenheten ska stanna i familjen – och nu är den i toppskick i många år till, säger hon.

 

Hon hade aldrig trott att hon skulle bosätta sig i sitt gamla barndomshem igen. Men när Evas mamma 2008 flyttade ut ur lägenheten och in till äldreboendet tvärs över gatan var det en självklarhet:

– Jag ville finnas där för henne. Så jag tog tjänstledigt på halvtid från jobbet som sjuksköterska för att kunna hälsa på och se till att hon hade det bra. Under de sju år hon levde på boendet sågs vi varje dag, berättar Eva.

Få loss pengar ur bostaden – utan att sälja den

Barndomshemmet är en fin gammal lägenhet, men den var i stort behov av renovering.

– Det var mycket gammalt kvar, nästan lite som att titta in i de gamla husen på Skansen. Bland annat behövde köket rustas upp ordentligt: lägenheten hade inte renoverats på 70 år, säger Eva.

Som pensionerad sjuksköterska hade Eva inga enorma tillgångar. Hon vände sig därför till banken för att få ett lån – och fick blankt nej.

– De ville inte bevilja ett lån åt någon så gammal som jag.

Räddningen blev i stället speciallånet Hypotekspension. I korthet fungerar lånet på vis att du som är över 60 år kan få loss en del av din villas eller lägenhets värde, utan att sälja din bostad.

”Så trevliga och tillmötesgående”

Lägenheten renoverades i gammaldags stil, men nu är allt nytt och i fint skick. Om kontakten med Svensk Hypotekspension har Eva bara gott att säga:

– Allt har fungerat helt förträffligt. De har varit så trevliga och tillmötesgående, säger hon och tillägger:

– Det känns väldigt bra att ha använt lånet till renovering. Investerar man pengarna i lägenheten ger de något tillbaka, det har ju höjt värdet på bostaden.