Monica, 77, har inrett sina drömmars sovrum och köpt sitt livs vackraste klänning. Hon har också gjort en resa till sin favoritförfattare – allt tack vare speciallånet Hypotekspension.

– Min bästa tid är nu, säger hon.

Monica tar emot i en turkos sidenklänning med fint fall i sin sekelskiftesvåning i centrala Stockholm. Klänningen är en av de ”salighetssaker” hon unnat sig sedan hon tog speciallånet Hypotekspension i början av 2019. I korthet går lånet ut på att du som är över 60 år kan få loss en del av din villas eller lägenhets värde, utan att sälja din bostad.

– Jag är i en andra blomning tack vare lånet, jag känner mig bekymmersfri och glad. En fransk väninna sa nyligen när vi pratade i telefon: Monica, du låter som när du var ung!

”Lät för bra för att vara sant”

Monica fick tips om Hypotekspension av en vän som är ekonom.

– Han sa: Monica, du sitter på en guldgruva. Jag tänkte att det nog fanns en hake någonstans, det lät för bra för att vara sant – men jag upptäckte ganska snabbt att någon hake inte fanns. Jag ansökte om lånet i december 2018 och hade pengarna på kontot i januari.

Det första Monica gjorde var att lösa lånen för tvättmaskin och tandläkarvård som naggade på hennes pension.

– En underbar känsla! Sedan köpte jag en riktigt bra hörapparat som betytt mycket för min livskvalitet.
Och hon lät inreda sina drömmars sovrum.
– I snart 50 år har jag önskat mig en fransk tapet med rosa herdemotiv som jag såg i ett sovrum i Paris på 70-talet. Nu hittade jag exakt den tapeten på nätet och beställde hem den från en butik i London. Jag köpte också ett ljuvligt och matchande plyschöverkast från Tyskland – och jag känner mig som en prinsessa.

Köket har hon inrett i somrigt grönt.

– Jag köpte en vacker linnevaxduk och lät klä om stolarna i samma limegröna färg. Det har också blivit mycket roligare att laga mat nu när jag kan köpa fina råvaror.

Bjuder ut vänner och går på teater

Ett vackert hem betyder mycket för Monica som har ett balansfel och därför inte kan gå ut på egen hand. Lånet har samtidigt gjort henne mer rörlig.

– Jag har råd att åka taxi, och åker som en galning (skratt). Jag är väldigt kulturintresserad och har börjat i en fransk bokcirkel. Jag har bjudit en vän på Operabaren, en annan på julbord på Hallwylska palatset – och jag kommer ut på bio och teater tack vare en fantastisk frivilligorganisation.

I augusti reste Monica till Köpenhamn för att få träffa sin favoritförfattare, fransmannen Michel Houellebecq som besökte museet Louisiana.

– Jag blev skjutsad i rullstol av ledsagarservice både på Arlanda och Kastrup. På Kastrup väntade en god vän som tog hand om mig och körde runt mig i rullstol i två dagar. Och jag fick prata med min författare och överlämna ett beundrarbrev, som han stoppade i sin ficka. Efter den resan tänkte jag: Nu är jag lycklig. Det är inte ofta i livet som man vågar formulera sig så.

Talar sex språk

Monica växte upp i Stockholm där hon gick Franska skolan och tog studenten med högsta betyg i alla språk. Hon tog en fil kand i språk och jobbade sedan i 38 år med översättningar på Sveriges Television. Hon är frånskild och har inga barn men har en handfull nära vänner, både kvinnliga och manliga.

– Jag talar sex språk och har rest mycket i alla väderstreck. Köpenhamn gav mersmak, nu hägrar Paris där jag har en väninna sedan många år.

Den turkosa klänningen är skapad av en italiensk designer, Bianco Levrin. Monica köpte den i somras och har den på sig så ofta hon har möjlighet.

– Den är mitt livs vackraste klänning. Jag skrev till designern, på italienska förstås, för att höra hur jag skulle tvätta den. Han svarade att det är kemtvätt som gäller. Han verkade vara glad över att en äldre dam i Stockholm hittat sin drömklänning i hans kollektion.

  • Vad är ditt råd till andra i din situation, som äger sin lägenhet eller villa och blir intresserade av speciallånet Hypotekspension ?

– Unna dig! Att ha gott om pengar betyder mer än jag kunnat föreställa mig, och säkert är det detsamma för dig. Framför allt blir man av med bekymmer, och man blir mer fri att göra saker man mår bra av.