Ken kan skriva nästa bok

Möt Ken Olofsson, en av Sveriges mest kända journalister och författare inom sport. Med speciallånet Hypotekspension får han möjlighet att göra det han älskar allra mest – att skriva.

Han älskar människor. Det märks. Både som privatperson och som journalist, författare och tv-reporter. Han har skrivit många starka historier, men den starkaste är kanske den om honom själv.

Ken har du säkert läst i någon av landets största tidningar eller sett på SVT där han medverkade i flera år. Han skildrade människor med värme och nyfikenhet, alltid med stor respekt. Även om sport har legat nära har han även rapporterat från krigshärdar. Det har varit tuffa stunder som reporter. Men förlusten av sin älskade hustru Marina var en stor sorg. De fick 30 underbara år tillsammans.

– Vi passade ihop helt enkelt, som han säger med värme i blicken.

När frun gick bort blev lägenheten stor, mentalt stor, men han kämpade sig tillbaka och vårdar minnet. Ömt. Ken vill nu passa på att ta vara på livet.

– De tio åren jag har nu framför mig hoppas jag ska bli aktiva. Det är då jag ska ha trevligt och ha marginaler i min ekonomi.

Det han älskar att göra mest är att skriva. Vi pratar trots allt om mannen som utnämndes till ”Årets sportjournalist” så sent som 1996. Han hade då gjort en gripande tv-dokumentär om bandyns tidigare förbundskapten som drabbades av sjukdomen als, Håkan Sundin.

Ken har ett fantastiskt liv av berättande att blicka tillbaka på och hämta kraft ur. Sin första artikel skrev han som blott 13-åring. Vid 15 fick han chansen på tidningen i Helsingborg att bevaka en match på arenan Olympia, mot AIK från Solna.

Uppdraget gick bra. Resten är, som det brukar heta, tidningshistoria.

Ken var med där det hände. På Olympiska Spelen men också där det brände till rejält. Den ökända flygplanskapningen på Bulltofta år 1971 är bara ett av de ögonblick Ken skildrat med sin vassa penna och vakna blick.

Tv-rutan blev med tiden Kens medium. Du har säkert sett honom i Aktuellt, Sporten, Rapport, Reportrarna och Agenda.

Dessutom är han det stora berättandet. Ken är även författare med cirka 70 böcker bakom sig.

Och så har vi då den vackraste berättelsen av dem alla, den mellan Ken och Marina. Hans kära hustru fick en stroke 2006 och några år senare dog hon under en resa till södra Spanien. Det blev ett hårt slag. Först ett svart hål, men skrivandet blev det som hjälpte honom framåt. Och skriver det gör han än idag. Och har gör det där han trivs bäst – hemma.

Hemma är våningen i Stockholm, på Kungsholmen.

Resultatet av sorgearbetet blev något positivt, boken När livet måste gå vidare. Den består av 23 berättelser om att förlora sin närmaste. Flera av personerna i boken är kända från idrottens värld.

För att få ro att skriva är en stabil vardagsekonomi en stor hjälp. Den möjligheten såg han i Hypotekspension. Han kunde få loss pengar, men ändå bo kvar där han trivs så bra – här hemma.

– Hemmet är viktigt för mig. Jag gillar själva lägenheten, och huset. Nära till Norr Mälarstrand och parker. Det passar mig. Och nu kan jag bo kvar här utan att känna någon oro över att tvingas flytta. Lånet har givit mig mer trygghet och andrum. Nu har jag marginal för att kunna leva på ett bra sätt, summerar Ken.

Sedan går han dit han trivs bäst, vid skrivbordet, till datorn. Här finns gott om skaparkraft och livsglädje.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).