Ronny och Katarina förvandlade drömhuset till kulturcentrum

Ett möte på en konstnärsträff ledde till ett liv tillsammans och ett drömhus som förvandlades till kulturcentrum. Nu har paret Ronny och Katarina Hård gått i pension och livet är enkelt, mycket tack vare ett lån som ger trygghet.

– Lyxen i detta att vi verkligen kan känna oss fria och att vi kan slippa tänka på ekonomiska problem, säger Katarina Hård.

När Ronny Hård för första gången, på ett konstnärsmöte, skakade hand med Katarina personligen hade han redan träffat henne – fast i konstens värld.
– Jag fastnade för hennes djupa, ganska mörka bilder med gestalter. Det fanns en andlighet i bilderna som jag uppskattade. När jag sedan träffade Katarina stämde allt, berättar Ronny.

Fyra månader senare var de gifta och efter fem år gick det gemensamma flyttlasset till Staffanstorp. Kommunen ville bli av med ett före detta behandlingshem, en jättekåk på 500 kvadratmeter som nyligen hade renoverats.

Förverkligade drömmen

– Vi föll pladask och fick huset efter att ha lagt ett skambud på 450 000 kronor, säger Katarina. Fram växte visionen att skapa ett slags kulturcentra med galleri, ateljéer, verkstäder, trädgårdsvandringar, målarkurser och föreningsmöten. Nu har snart tre decennier gått – och makarna Hård bor fortfarande kvar i huset – som är känt som Norda Kulturhus.

– Det har varit helt fantastiskt att bo här. Vi kan inte tänka oss att bo någon annanstans. Skatteverket har gjort om huset till en näringsfastighet så vi bor och arbetar i huset, säger Katarina.

Genom åren har tusentals människor varit på besök i huset. Innan coronapandemin slog till med full kraft trängdes abonnerade bussar fyllda med kulturtörstande besökare på gårdsplanet.

– Verksamheten har varit rätt omfattande, men just nu har vi liksom ”gått i kloster”. På grund av corona har vi ställt in alla kurser och utställningar, men å andra sidan kan vi lägga mer tid på varje enskild målning. Det är på kvällarna vi arbetar; det är den bästa tiden på dygnet för oss, säger Ronny, som är bildkonstnär.

Lånet från Hypotekspension har gjort livet enklare

De beskriver sig själva som vegetarianer och fritänkare, men också som hårt arbetande tvillingsjälar som söker svar på existentiella frågor och som ignorerar vad som tycks vara modernt.

– I vår konst inspirerar vi varandra, men vi tänker inte på det utan det sker automatiskt. I början kunde vi börja måla på varandras bilder, det kunde sluta med ett jädra bråk eller så blev det bättre, säger Katarina med ett leende.

Sedan de båda gick i pension har livet blivit enklare, poängterar de båda. Med ett lån från Svensk Hypotekspension har de fått möjlighet att leva sina pensionärsliv som de vill.

”För oss är lyxen i detta att vi verkligen kan känna oss fria och att vi kan slippa tänka på ekonomiska problem.”

– Det har varit fantastiskt bra att kunna få loss pengar för att kunna renovera och till och med bygga sommarhus, konstaterar Ronny.
Allt började med att konstnärsparet gjorde en värdering på huset. Ronny och Katarina trodde på någonting mellan 3,5-4 miljoner kronor – men huset visade sig vara värt det dubbla.

– Vi valde att ta ut 800 000 kronor, en summa som räcker väldigt långt för oss. Till saken hör att jag har barn sedan tidigare, och med tanke på att Katarina inte har barn har det skipats en slags rättvisa tack vare speciallånet. Om något skulle hända mig har hon en buffert, samtidigt som det blir mycket pengar kvar till barnen i framtiden, säger Ronny.

Hittills har Katarina och Ronny inte använt en krona, men det är en tidsfråga.

En bra buffert

– Vi tänker använda pengarna till att investera i en ny turnébuss, fälla träd på tomten, renovera källaren och, ja faktiskt, leva livet. Med tanke på att konstnärer i regel inte har det så fett så har detta blivit en bra buffert för oss, säger Ronny.

Katarina nickar instämmande, och inflikar att de med hypotekslånet kan leva lite bättre under den tid de har kvar i livet.

– Det ger oss en guldkant i vardagen. Det kan handla om att vi köper lite finare viner ibland, det är något vi gillar, men vi har inget behov av att skaffa lyxiga prylar. För oss är lyxen i detta att vi verkligen kan känna oss fria och att vi kan slippa tänka på ekonomiska problem.

Fotnot: I februari tilldelas Ronny Hård Malmö Konststudios pris för 2021. Samma pris fick Katarina på 90-talet.