Ing-Britt Frejsjö

Antarktis nästa för Ing-Britt

Ing-Britt Frejsjö är en smittsamt aktiv kvinna som har svårt att hitta en lucka i almanackan för denna intervju. Mycket av hennes tid går till det starka engagemanget i Minnebergs äldreklubb. Minneberg är ett charmigt bostadsområde som byggdes i mitten på 80-talet, beläget strax väster om Stockholms innerstad. Utmed Mälarens strand klättrar sexvåningshus i funkisstil med ett par tusen lägenheter, nästan alla med sjöutsikt. Ing-Britts trevliga trea ligger på nedre botten bara 25 meter från bryggan.

Äldreklubben, som har 167 medlemmar, ordnar en lång rad aktiviteter; från måndagsmöten och tisdagsvandringar till cirklar och temaresor.
– Om jag ville skulle jag kunna vara sysselsatt i stort sett varenda dag med äldreklubben. Snart ska vi iväg på en endags konstresa till Waxholm och Åkers-Runö och sedan väntar en femdagars resa till Dalarna för att upptäcka landskapet där. Jag räknar med att vi blir runt 40 stycken som åker, säger Ing-Britt.

Ing-Britt har arbetat inom skolan under stor del av sitt liv, mest som speciallärare på olika orter runt om i Sverige vilket förde med sig en hel del flyttar för Ing-Britt, maken och de två barnen. De sista 17 yrkesverksamma åren sadlade hon om och drev en mäklarbyrå i Waxholm tillsammans med sin make.
– Det var en fantastiskt rolig och hektisk tid. Ett drömjobb för mig som älskar trädgård och hus och att träffa människor, berättar Ing-Britt.

Som om det inte räckte med mäklarbyrån var Ing-Britt också överförmyndare och dessutom drev de ett sommarcafé i den egna trädgården. Nu håller Ing-Britt trädgårdsintresset vid liv på det hyrda sommarstället.

I Minneberg har Ing-Britt bott sedan 1995 då hon och hennes make gick i pension och sålde villan i Waxholm.
– Vi köpte lägenheten för 345 000 kronor och klarade oss hyfsat ekonomiskt. Men när min man gick bort märkte jag att änkepensionen inte räckte mycket till. Det fanns inga marginaler och inget utrymme för något extra, till exempel en längre resa. Så när jag såg annonsen från Svensk Hypotekspension slog jag till direkt, säger Ing-Britt.

Efter att ha varit på en informationsträff fick Ing-Britt träffa en av Svensk Hypotekspensions kundansvariga. En värdering visade att lägenheten nu var värd 2,1 miljoner kronor så Ing-Britt kunde få ut en Hypotekspension på max 780 000 kronor. Så mycket behövde Ing-Britt inte men hon tog ut ett så pass stort belopp så att hon kunde lösa de gamla lånen och ändå få en rejäl reskassa kvar.
– Jag har bara positiva erfarenheter av Svensk Hypotekspension även om jag tycker att uppläggningsavgiften var i högsta laget. Det allra bästa är skuldfrigarantin som gör att jag inte behöver oroa mig för prisutvecklingen framöver. Det känns otroligt att ha den här nya friheten. Nu kan jag på allvar börja planera de resor jag har drömt om. Sydamerika, Antarktis och Östeuropa står högt upp på önskelistan, avslutar Ing-Britt Frejsjö.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).