Konsten att betala för ateljén
– och hjälpa sin älskade son

Det här är den sanna berättelsen om hur ett hem kan bidra till det som betyder mest här i livet – välmåendet hos sina barn, och sig själv. Eva, 65 år, lät lägenheten ge en trygg buffert i vardagen tack vare speciallånet Hypotekspension.

– Det var så fantastiskt att kunna ge den här gåvan till min son, när han som småbarnsfar verkligen behöv¬de stödet, säger Eva Måsén Duckert.

Det innebar många möjligheter för Eva att hon kunde få loss pengar ur sitt hem på västkusten via speciallånet Hypotekspension. Med den extra buffer¬ten kunde hon finansiera sin ateljé och fortsätta göra det hon älskar – att måla. Konst är, och har länge varit, hennes stora passion här i livet. Färg, form och fantasins möjligheter berikar – precis som även hennes lägenhet visade sig kunde berika tillvaron.

– Hypotekspension kan vara en fin hjälp för många i min ålder, säger Eva.

Flera pensionärer kan säkert känna igen sig i Evas situation. Pensionen var låg. Samtidigt ägde hon en lägenhet som var värd en hel del, men pengarna satt låsta i väggarna. Sälja och flytta? Nej! Hon trivdes ju så bra i sitt hem. I likhet med konsten var lägenheten en del av hennes trygghet, av den hon är.

”Hypotekspension kan vara en fin hjälp för många i min ålder.”

En dag läste hon om speciallånet för 60plussare. Det gav en oanad möjlighet: Eva kunde bo kvar där hon kände sig som mest hemma – och kunde samtidigt frigöra pengar ur just hemmet. Lite som att plocka ut vinsten av försäljningen i förtid.

I Evas fall gav möjligheten en bra slant. Lägenheten i Långedrag på 66 kvm nära vattnet blev högt värderad. Det innebar att Eva kunde ta ut en Hypotekspension på nästan 20 % av bostadens värde. Pengarna kom väl till pass. En stor del gav hon till sin son, ”ett fadersarv”, som hon kallar det. Maken hade gått bort ett par år tidigare. En stor förlust på många sätt, känslomässigt förstås, men det innebar också en ekonomisk omställning. Plötsligt hade hon endast en pension att leva på till skillnad från tidigare två.

”Det är så fantastiskt att kunna ge den här gåvan till min son just nu, när han är 35 år, och behöver den så väl.”

Det nya tillskottet från Hypotekspensionen innebar en extra trygghet, något Eva värderade högt. Med sin buffert i vardagen var det möjligt att behålla ateljén som hon hyrde en bit från lägenheten och hon kunde därmed fortsätta att måla. Staffliet, färgerna, paletten – där trivs hon som bäst. Nu när hon blivit pensionär hade Eva friheten att själv bestämma över sin tid, och med ekono¬misk trygghet behövde hon inte oroa sig över vardagsut¬gifterna. Speciallånet var ju helt amorteringsfritt.

Samtidigt hade hon möjligheten att hälsa på sonen utan att tänka på kostnaderna. Sonen är arkitekt och bor i Frankrike med sin franska hustru och de har ett litet barn.

– Det var en härlig känsla att kunna bo kvar i min fantastiska lägenhet – och dessutom ha pengar att röra mig med i vardagen, säger Eva.

Nu har det gått några år. Idag bor Eva vid Medel¬havet, närmare sonen. Konsten betyder lika mycket för henne idag. Speciallånet löste hon själv ut när hon sålde lägenheten och flyttade. Tack vare Hypotekspensions unika Skuldfrigaranti var hon säkrad i att hon inte kunde bli skyldig mer än vad hon fick ut för sitt hem vid försäljningen. Den eventuella risken om bostads¬marknaden skulle gå ned stod Hypotekspension för.

Även om många kunder ser fördelen i att få behålla speciallånet så länge man lever och bor i sitt hem, så visar berättelsen om Eva på smidigheten i speciallånet. Varje människa är unik, precis som varje hem – och varje Hyptekspension.

Kort sagt, det är en konst att låta hemmet ge en extra buffert i vardagen.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).