Borta bra, hemma på Läjet bäst

”Som jag ser det så är det ju våra egna pengar vi får ut. Vi lånar av oss själva, kan man säga. Tack vare huset”, menar Janet.

Paret Krister och Janet Nilsson i gemytliga Träslövsläge på västkusten älskar att resa. Berlin är favoriten där de varit cirka 30 gånger tillsammans. I år har de besökt en ny pärla, Barcelona. Men det finns en resa som ligger närmast hjärtat – hemresan. De älskar ju sitt hus och sin trädgård. 

”Vi har alltid rest mycket. Både förut och nu när vi har gott om tid. Både i Europa och här i Sverige. Med en extra buffert tack vare lånet Hypotekspension kan vi dessutom unna oss lite finare hotellrum, spa och annat som sätter guldkant på tillvaron”, säger Krister.

Hustrun Janet håller med. Nyligen besöktes Barcelona. Staden som har allt. Maten, kulturen, arkitekturen – och solen.

”Det bästa är ändå alltid hemresan. Vårt älskade hus är våg borg. Vår trygghet”, ler hon.

Vad gillar ni med speciallånet Hypotekspension?

”Hypotekspensionen ger oss exakt det som huset står för – trygghet. Ekonomisk trygghet.”

”Och det är ju tack vare huset vi kan ta ut Hypotekspension”, fyller Krister i.

Paret gillar att prata. Det finns en värme – för huset och varandra. De har varit gifta i över 40 år. Trygghet är viktigt.

”Som jag ser det så är det ju våra egna pengar vi får ut. Vi lånar av oss själva, kan man säga. Tack vare huset”, menar Janet.

Maken nickar och tillägger:
”Det är som att vi tar ut vinsten på försäljningen av huset i förtid – nu när vi verkligen kan använda pengarna.”

Ni reser mycket – vad har ni mer använt pengarna till?

”Renoveringar och utbyggnader här hemma. Vi får råd att förbättra vårt boende. Utan lånet hade vi inte kunnat göra det.”

”Dessutom hjälper vi andra människor som har det svårt, både här hemma i Sverige och utomlands”, berättar Janet.

I Vitryssland stödjer paret en flicka, liksom i Senegal där de betalat skolgången för en ung flitig student. I 11 år har de även agerat stödfamilj för en flicka med autism och i närmare 4 år har paret hjälpt en kille med funktionshinder. De gillar att hjälpa sin omvärld. Att göra livet lite ljusare – även där har Hypotekspensionen kommit till nytta. God sådan.

”Ja,

Samtidigt strålar solen på himlen och västkusten visar upp sitt ljusaste ansikte – men det är inte solen som strålar mest i trädgården, det är livsglädjen hos Janet och Krister.

Skulle ni rekommendera andra att teckna Hypotekspension?

”Jag tycker alla äldre som äger sitt hem borde ta tillvara på den här möjligheten”, säger Krister och dricker fläderblomssaften, självklart hemlagad på egen fläder i den prunkande trädgården.

Varför då?

”Så att de också kan ta vara på livet, här och nu. Arvingarna får ju ändå sin beskärda del. Det är roligare att ge med varm hand än en kall”, ler Krister, och leendet avslöjar varför paret trivs så bra med varandra – det finns en naturlig värme.

Har ni lånat flera gånger?

”Ja, och det är ju det som är så praktiskt – när huspriserna går upp ökar värdet och då kan vi låna mer.”

Och framtiden? 

”Nya resor”, säger Krister när ett plan flyger förbi på himlen.

”Och hemresor förstås”, skrattar Janet.

Att sälja huset för att få råd med guldkanten har aldrig varit aktuellt. Paret älskar sitt hem – och hemmet verkar älska dem. Trädgården är ju ett stort leende i färg.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).