– Äntligen en fördel med att vara äldre.

Elsebet gillar livets goda. Med hjälp av ett lån från Svensk Hypotekspension har hon totalrenoverat sitt hem och köpt något hon länge längtat efter – en riktigt vass dator med extra stor bildskärm. Resten av pengarna är öronmärkta för god mat, bio och annat trevligt. 

Elsebet Johansson är en 71-årig levnadsglad och sprallig kvinna som gärna håller sig uppdaterad inom datortekniken. Det senare beror inte minst på att hon arbetade med datorer redan på 70-talet! Efter att ha varit anställd på olika internationella IT-företag, startade hon ett eget konsultbolag. Nu vill hon njuta fullt ut av sin lediga tid.

Hon fann sin idyll vid Skurusundet.

Efter ett par flyttar hittade Elsebet platsen där hon verkligen trivs. Hon bor idag i en mysig och välplanerad bostadsrätt, på tre rum och kök, alldeles invid Skurusundet i Nacka utanför Stockholm.

– Det sa klick på en gång. Området är fantastiskt med vacker natur, blandad bebyggelse, fina promenadstråk och ett litet centrum med alla nödvändiga affärer. Dessutom är det nära till city, det tar bara 10 minuter att åka in till Slussen.

Extra pengar gör livet tryggt och roligt.

Elsebet har haft det relativt bra som pensionär. Men hon har längtat efter att känna mer trygghet och ha råd att, som hon själv säger, leva loppan även som icke arbetande. En dag hörde hon talas om speciallån för pensionärer. Hon blev nyfiken och började titta runt.

– Jag hade visserligen ett kapital sparat. Men de pengarna var budgeterade för annat och jag kände att det var på tiden att släppa loss och vara snäll mot mig själv.

Elsebets lägenhet värderades. Och utifrån det fick hon veta hur många hundratusen kronor hon kunde ta ut. Hon planerade att ta ut en mindre summa pengar än maxbeloppet, men en väninna sa åt henne att ”borsta av sig Luther”. Hon höll med och tog ut hela beloppet. Det beslutet ångrar hon inte.

Idag är lägenheten totalrenoverad. Hon har bl.a. låtit måla om vardagsrummet och alla snickerier. Och köket har nya luckor, ny bänkskiva, induktionsspis och varmluftsugn.

– Men minst lika viktigt är att jag kunnat köpa en riktigt vass PC med extra stor bildskärm. Jag älskar att surfa runt och roa mig med patiens och annat på datorn. Just nu lägger jag pussel. Inte en chans att några bitar försvinner.

Utöver det här kan Elsebet oftare äta gott (gärna på restaurang), gå på bio och göra annat trevligt. Dessutom har hon råd med taxi de dagar hon känner av sin onda höft. Hon tycker också att det är roligt att kunna vara mer generös mot sina nära och kära.

Valet av speciallånet Hypotekspension var självklart.

När Elsebet jämförde olika lån för pensionärer upptäckte hon ganska snart att det var skillnad på bankernas lösningar och Hypotekspension.

– O ja, bankerna har så konstiga regler. Lånen förfaller för snabbt. Och det är otryggt.

När hon hittade Svensk Hypotekspensions hemsida så stämde allt. Två saker var extra bra. För det första kan hon behålla lånet livet ut, utan amorteringar och räntebetalningar. För det andra ingår en skuldfrigaranti som minskar oron för bopriserna i framtiden.

– Svensk Hypotekspension har en bra hemsida där jag enkelt kunde räkna ut mitt Hypotekspensionsbelopp. Sedan ger jag fem plus för det personliga bemötandet. Professionellt och riktigt trevligt.

Äntligen bra att vara gammal.

Att kunna leva livet vid 71 är fantastiskt tycker Elsebet. Och med Hypotekspension har det för en gångs skull blivit fördelaktigt att vara gammal. Hon har redan spridit ordet till flera av sina vänner.

– Ja, alla har stöttat mig i mitt beslut. Men många av dem har nog redan börjat bli intresserade själva. Det här är ju för bra för att missa tycker jag.

Hypotekspension® är en kapitalfrigöringskredit, det vill säga ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,66 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 175 987 kronor (detta är endast ett exempel och avser inte berättelsen ovan).