”Äntligen fanns någon som ställde upp för oss. Vi som ställt upp för andra så mycket.”

Under hela sitt yrkesliv valde Henry att stödja människor före möjligheten att tjäna stora pengar. Han tyckte att det gav mer fina värden i livet. När han och sambon Barbro fick ut en Hypo­tekspension var det värmande att någon ställde upp för dem. 

Henry Petersson har större delen av livet arbetat som bildlärare på studieförbund, på sjukhus och i olika föreningar. Han hade även uppdrag för  reklambyråer. Men han kände ändå mest för att vara folkbildare, genom att ställa upp för alla unga och gamla som av olika skäl inte kunnat odla sina konstintressen under skoltid och uppväxt.

Nu, vid 75 års ålder, satsar han på sitt eget måleri och ställer ut verk ibland. Och det händer att hans lika konstintresserade sambo Barbro ställer ut sina verk samtidigt.

Fin bostadsrätt vid Göteborgs ”Andra Aveny”.

En plats på jorden som värmer hjärtat hos både Henry och Barbro är Nilssonsberg i Haga, nära Annedal. Redan 1976 inköptes lägenheten som de idag bor tillsammans i.

– Ja, priset var då 33 000 kr. Idag är värdet ca 3 miljoner. Men så är det fint också. Vi bor på 71 m2 fördelat på tre rum och kök, med balkong i solläge, på sjätte våningen.  Mittemot oss ligger Skansentorget där skansen Kronan tronar.

Henry promenerar ofta i de vackra naturområdena runtomkring, bland annat Slottsskogen och Botaniska trädgården. Och för den som vill ta sig in till Göteborgs centrum finns både bra promenadväg och goda kommunikationer. Han ler:

– Ifall man nu behöver ta sig till centrum. Linnégatan i vårt område är jättetrevlig. I folkmun kallas den för Andra Avenyn.

Annons om Svensk Hypotekspension framstod som en belöning.

När Henry blev pensionär insåg han att ekonomin blev tuff att hantera, eftersom han under sin yrkesverksamma tid inte kunde undvara pengar för att tryggga sin pension.

– Vi hade tänkt låna pengar av banken. Men med tanke på våra inkomster så kan vi väl säga att bankens inställning till ett lån var minst sagt ljummen. Trots vår bostad!?

Han visar dock upp ett stort leende när han minns Svensk Hypotekspensions annons.

– Ja. Både jag och Barbro såg direkt vår chans att göra livet enklare samtidigt som vi skulle kunna fräscha upp hemma.  Jag tänkte faktiskt, möjligen ologiskt, att det äntligen fanns någon som ställde upp för oss. Vi som ställt upp för andra så mycket.

Det tog ut Hypotekspension i två omgångar – för olika behov.

 Första gången Henry och Barbro tog ut en Hypotekspension så valde de beloppet 340 000 kr. Målet var att renovera hemma.

– Det blev en hel del gjort. Vi satsade på hallen, badrummet och köket där vi lade in nya klinkergolv. Badrummet fick dessutom nytt kakel, ny toalett och nya skåp. I köket bytte vi skåpluckor och spis. Det här lyfte bostaden rejält, även värdemässigt.

Nyligen tog Henry och Barbro ut ytterligare 100 000 kr i Hypotekspension. De pengarna är till för vardagliga utgifter. För även om de nu har fått det riktigt fint hemma så vill de ju också kunna leva lite gott i övrigt, som Henry uttrycker det.

Konstutställning hos Svensk Hypotekspension?

 Mötet med Svensk Hypotekspension blev raka motsatsen till mötet på banken.

– O ja. Vår kontaktperson var enormt tillmötesgående. Och han var noga med att vi skulle förstå allt från kostnader och ränta till fördelar med exempelvis livslång trygghet och skuldfrigaranti. Vi kände oss till 100 procent tryggga när vi slog till.

Han är också glad över rådet att diskutera Hypotekspension med Barbros tre barn.

– Det kändes bra att tala med barnen. Och de tyckte absolut att vi skulle ta chansen att leva för våra egna pengar. Det lär ju ändå bli mycket pengar över.

Plötsligt skrattar Henry varmt.

– När vår kontaktperson insåg att jag och Barbro målar så föreslog han direkt att vi kunde få ställa ut vår konst i deras lokaler. Ett lika oväntat som underbart förslag!